A hölgy és az egyszarvú különös világa - Egri Kató kiállítása

Megnyitó: 2016. március 4. 17.00

„Munkáimat egyszerűen Egrikató néven alkotom. A Debrecen melletti Hosszúpályi településen születtem és most is itt élek.
Közigazgatási szakember, jegyző voltam egy tízezres lélekszámú városban Derecskén. Mintegy 10 éve lettem nyugdíjas, a gobelinnel,a szövött kárpitokkal, a középkor textilművészetével ekkor kezdtem el foglalkozni.
Településünkön az Életfa Művészeti Egyesület fogja össze a sokféle művészeti és kézműves tevékenységet, ennek egyik alkotó tagja vagyok én is.
Részt veszek a települési közös projektekben, mellette egyre jobban elmélyülök a középkori kárpitok csodás világában.
Ma már kizárólag középkori témákat merítek, a varrás mellett a kor, az adott téma fellelhető irodalmát is próbálom megismerni.
Az Egyesületnek évente vannak helyi és kistérségi kiállításai, azokon rendszeresen szerepelnek a munkáim, 2014-ben a Vármező Galériában, 2015-ben a Tolnay Klári Emlékházban volt kiállításom Mohorán.
Nagyon szeretem ezt az alkotó tevékenységet, sok örömet ad nekem és családomnak is. Többen festenek, grafikákat készítenek a családomban, gyakran tőlük kapom az inspirációt a munkámhoz.”

A kiállítást megnyitotta: Végh Edit, a hosszúpályi Bem József Művelődési Ház vezetője és Kiss Imréné, az Életfa Művészeti Egyesület elnöke
Az alkotót bemutatta: Iklódiné Szilágyi Katalin, a Hajdu-Bihar Megyei Kormányhivatal Derecskei Járási Hivatal hivatalvezetője
Közreműködött: Laczó András, a Magyar Állami Operaház aranygyűrűs énekművésze, Bartók-Pásztory-díjas és Czirinkó Evelin