• Hozzászólások: 0
 • Kategória: Zene/Komolyzene
 • Olvasták: 2816
 • Utoljára módosítva: 02 December 2015 10:04

Tíz éve a magyar néptánc szolgálatában

2014. szeptember 28-án, vasárnap este a 4 for Dance és Szabó Ádám közös fellépéssel lepte meg a belvárosi Aranytíz Kultúrház közönségét. A 4 for Dance, a magyar autentikát és kultúrát a fél világgal megismertető táncos csapat, idén ünnepli tízéves jubileumát. Hisznek a magyar néptánc revolúciójában és virágzásában. Világbajnok táncosok, de meg sem fordult a fejükben, hogy elköltözzenek szülővárosukból, Nyíregyházáról. Kreativitással és humorral győzték le az eléjük gördülő akadályokat. Együttesük mára nem csupán csapatként, hanem családként működik. Bárány Kristóffal, az együttes egyik táncosával beszélgettünk a 4 for Dance sikereiről.

 

Teljes összhangban léptetek ma színpadra Szabó Ádámmal. Hogyan jött a közös produkció elképzelése?

Ádám profi, ami kezdettől fogva egyértelmű volt. Már az első szereplései alkalmával el tudtunk volna képzelni egy közös produkciót vele. Fiatal, lendületes és kreatív, akárcsak mi. Hamar felvettük egymás rezgéseit, a kezdeti szakmaiság pedig gyorsan barátsággá alakult.

Nem csak Ádámmal van közös produkciótok. A Strokesszal ritmusvándorokként járjátok az országot.

Ez az együttműködés még régebbre nyúlik vissza. Az ütőhangszerekkel ritmizáló Strokesszal még azelőtt ismerkedtünk meg, mielőtt ők bekerültek volna a tehetségkutató válogatójába. Persze ők már tudták kik vagyunk, hiszen láttak minket az előző széria adásaiban. Egy balatoni koncerten csaptak óriási showműsort, nagyjából onnan datálható a barátságunk. Mikor kiderült, ők is bekerülnek a Csillag születik-be, saját tapasztalataink alapján láttuk el őket jó tanácsokkal. Közös munkánk a Nyíregyházi Szabadtéri Színpadon valósult meg először egy nagyszabású produkció keretében. A Stroxfor Dance legutóbb szeptember 27-én, szombaton lépett fel Nagykállóban. Talán egyszer összeáll egy Szabó Ádám – Strokes – 4 for Dance hármas produkció is.

Mind a négyen nyíregyháziak vagytok, amit büszkén hirdettek is. Jelentett valaha előnyt vagy hátrányt a 4 for Dance számára az, hogy Nyíregyházáról indultatok?

Nyíregyháza a szülővárosunk és bár számtalan lehetőségünk lett volna, sosem költöztünk Budapestre. Talán picivel megkönnyíthettük volna a csapat életét, hiszen a fővárosban nagyobb a pezsgés, de úgy érezzük, az együttes éppen attól is működik jól, hogy Nyíregyházán lakunk. Hitünkkel és munkánkkal mindig sikerült a nehézségeket áthidalni, így idén már tízéves fennállását ünnepelheti a csapat.


Van egy jellegzetessége a 4 for Dance csapatának: egyszerre vagytok szakmailag elismertek és a közönség számára szórakoztatóak. A két dolog a legritkább esetben találkozik egymással. Mi a titkotok, hogyan tudtok tíz év után is ennyire kreatívak lenni, rendre megújulni és mégis megőrizni az alapvető szellemiségeteket?

A Nyírség Táncegyüttes utánpótlásában kezdtük, barátságunk huszonvalahány évre nyúlik vissza. Ez idő alatt a 4 for Dance családdá formálódott. Az, hogy csapat vagyunk előny, és egyben nehézség is: nincs például frontemberünk. A csapaton belül felosztjuk a feladatokat, vonatkozzon az a szervezésre, koreografálásra vagy zeneírásra, amiben szintén aktívan részt veszünk. Alkotáskor elvonulunk a kis próbatermünkbe, annak is a négy sarkába, kreálunk valamit, majd középen találkozunk és megbeszéljük, mit is kellene alakítani. Tökéletes a szinkron és a hangulat a próbákon. Mindig hangsúlyozzuk, hogy a magyar néptáncot képviseljük, és úgy tartjuk, – mint minden művészeti ágnak – a néptáncnak is lehetősége van a változásra. A mai világban fontos a jókedv és a humor; ha mi ebben a formában tudjuk a magyar autentikát, a magyar kultúrát továbbadni, elégedettek vagyunk.

Európát és Észak-Amerikát meghódítottátok, de felléptetek Algériában, Egyiptomban, Dubaiban, Jordániában, sőt Pekingben is. Hogyan fogadnak négy fiatal, magyar néptáncost külföldön?

Külföldön nem igazán tudják, hogy mit képviselünk. Ha megnéznek egy YouTube videót vagy egyéb felvételt, képet alkothatnak ugyan a koreográfiáról vagy a stílusunkról, de általában meglepetést okoz, hogy az előadásunknak élőben ekkora „ereje van”. Ezért is van az, hogy külföldön legtöbbször duplázunk, vagy triplázunk: visszahívnak minket, mert sokszor a szervezők is – gratulációk közepette – vallják be, nem gondolták, hogy ilyen erőket tudunk megmozgatni a színpadon.

Zajlik az élet a 4 for Dance háza táján. Az ifjú apuka, Illés Dani sorra nyitja meg fotókiállításait, Enyedi Peti pedig öt év után megkérte kedvese kezét, de újabb két évet várna az esküvőig. Mi a helyzet Gál Sanyival és veled, Kristóf?

Daninak szeptember 29-én, hétfőn nyílik KORán érkezett legkisebb hősök című kiállítása Nyíregyháza főterén. A saját kislánya, Boglárka születésekor tapasztaltak indították el azon az úton, hogy aztán egy éven keresztül fotózza és kövesse nyomon a Jósa András Oktatókórház dolgozóinak, koraszülött kis hőseinek és szüleiknek az életét. Arra is megvan a magyarázat, hogy Peti az idei montenegrói nyaralásra időzített lánykérés után miért vár 2016-ig a lakodalommal. Ennek oka pedig nem más, mint a 4 for Dance és a csapat tízéves jubileuma, ami rengeteg munkával és fellépéssel jár. Peti egy nyugodtabb időszakra tervezi Zsófival közös életének egyik legfelejthetetlenebb napját. Ami pedig Sanyit és engem illet, nos, mi is boldog párkapcsolatban élünk a szerelmeinkkel. Nem titkoljuk, a közeljövőben valószínűleg újabb eljegyzés várható a 4 for Dance-nél.

 


Kővári Gyöngyi Krisztina, 2014

Megosztás
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Digg
 • Facebook
 • Technorati
 • Reddit
 • Yahoo Buzz
 • StumbleUpon