KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA

2023. február 25.

18:00 Ártatlan bűnösök – gömöriek a szovjet lágerekben
A Vörös Hadsereg a háború végén a felvidéki Alsó- és Felsőbalogról, illetve Uzapanyitról több mint 150 ártatlan, civil lakost hurcolt el málenkij robotra. A néhány hetesnek ígért munkából több éves szenvedés lett. A gömöri nőket 1947-ben engedték haza, a munkaképes férfiaknak 1949-ig maradniuk kellett. Miután hazatranszportálták őket, mindenkit figyelmeztettek, hogy a lágert csak dicsérni szabad, ha elmondják az igazat, visszakerülnek. A film a néhai Simon Ilona visszaemlékezéseire és Lehotai Aladár kutatására épít. Simon Ilona 2020. január 25-én, 94 éves korában hunyt el. 
A filmvetítés után Lehotai Aladár bemutatja a lágert, amelyben Simon Ilona raboskodott. 
Időtartam: 60 perc

19:00 Népirtás Pozsonyligetfalun
A 2020-ban bemutatott tényfeltáró dokumentumfilm az 1945 tavaszán létesített és 1947-ig működő pozsonyligetfalui haláltábor, a táborban történt tömeges kivégzések, a tábor területén meggyilkolt 90 magyar levente és a morvaországi Přerov közelében a háború után hazatérő, 267 német és magyar polgári lakos ellen végrehajtott tömegmészárlás egymással szorosan összefüggő történetét dolgozza fel.
A vetítés után az egyik alkotó, Udvardy Zoltán beszél a filmről, valamint bemutatja a témában tavaly megjelent „Sóval hintették be” című könyvét.
Időtartam: 90 perc


A részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt: regisztracio@magyarsaghaza.info
A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik. Helyfoglalás érkezési sorrendben. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt húsz perccel foglalják el!
Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net