Mi, magyarok: KÖNYV KÉP SZÍNPAD SZÓ

2022. október 18. 18.00
Bede-Fazekas Zsolt házmester, művelődésszervező portréja 

Magyarság Háza Filmklub, Szakály Anna filmje (Kanada)

Az asszimiláció nem állítható meg, csak lassítható – állítja Bede-Fazekas Zsolt. De piszkosul le kéne lassítani – teszi hozzá. Ez a fajta lassítási projekt nála életre szóló hiperaktivitásként valósul meg. 

Zsoltot a nyolcvanas években (egy nyugati út kapcsán)megkeresték a titkosszolgálat emberei, mert úgy vélték, a szerteágazó ismeretsége révén jó szolgálatot tehetne nekik. Hiába mondta, hogy ő nem az az ember, aki ilyen feladatokra alkalmas volna, nem hagyták békén, ezért úgy döntött, inkább elhagyja az országot. Osztrák tábor, és egyéb (abban az időben szokásos hányattatás után) 1984-ben jutott el feleségével Torontóba. Nagybátyja, Bede-Fazekas Csaba színész volt Győrben, ott ismerkedett meg gyermekként a színházzal, ahol később világosítóként dolgozott. Tagja lett az énekkarnak és amatőr színházi rendezést is tanult. Feleségét, aki táncos volt, a színházban ismerte meg. Ilyen előzmények után nem csoda, hogy Torontóban a magyar színház irányába tájékozódott, és rögtön kapott pár mondatos szerepet a János vitézben. 
Gyorsan elindult a karrierje a kultúra területén: magyar nyelvű könyvesboltot nyitott, filmklubot szervezett, rádiót gründolt. Megnyitotta a Pareméter Stúdiót, ahol neves magyarországi művészeket léptet föl. Megfordult ott Cseh Tamás, Tolcsvay Béla, Berecz András, a fellépések után pedig mindig lehet beszélgetni a művészekkel. Nagyon szép emlékei vannak az ilyen látogatásokról, egyik legemlékezetesebb az volt, amikor Cseh Tamást elvitte egy indiánok lakta helyre, és egy kávézóban egy idősebb indián asszony átszólt magyarul az asztalukhoz: „szeretlek”. Kiderült, az egyik férje magyar volt. Zsolt számára a legszebb élmény az, ha előadások után boldog, elégedett arcokat lát a nézőtéren, amelyek azt tükrözik, hogy csodálatos dolog Torontóban ezeket az előadásokat látni.
Huszonkét éve rádiós szerkesztő-műsorvezetőként is dolgozik. Interneten keresztül minden elszakított régióval tartja a kapcsolatot. Hírt ad a világban szétszóródó magyarokról a magyaroknak. Egyik hallgatója azt mondja, felemelő érzés, hogy száz év szétszakítottság után ilyen sokan ennyire szépen beszélnek magyarul.
„Jó dolog Torontóban, ebben a sokszínű, soknemzetiségű közegben élni, de elvesznénk a multikulturális forgatagban, ha nem tudnánk a saját gyökereinkbe kapaszkodni” – véli Zsolt egyik ismerőse. Egy másik szerint nagyon nehéz megtartani a magyar nyelvet, a kultúrát, ha az ember csak egyedül dolgozik rajta.

Időtartam: 60 perc


A belépés ingyenes. Előzetes regisztráció: regisztracio@magyarsaghaza.info A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik, kérjük, a kezdési időpont előtt tíz perccel foglalják el. Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net
Kérjük, olvassa el a
https://magyarsaghaza.net/wp-content/../uploads/2022/02/8_2021_altalanos_adatkezelesi_tajekoztato-5.pdf
linken található adatkezelési tájékoztatónkat!