Mi, magyarok: A KÖZÖSSÉG HÁZA

2023. június 6. 18.00
Magyarság Háza Filmklub

A Buzgó kocsma portréja 
Szlovákia, Balázs Emese filmje 

Krasznahorka büszke vára alatt, Rozsnyótól pár kilométerre, Hosszúréten található egy kocsmahivatal. Így nevezik a helyiek az épületet, amelyet tulajdonosa, Ulman István Magyar Örökség Díjjal elismert fafaragó 1996-ban vásárolt meg romos állapotban, azóta is működteti a falubeliek buzgó közreműködésével. Az épületet anno a hosszúrétiek építették, mindig is közösségi térként szolgált, bár akkoriban még nem ismerték ezt a modern kifejezést. Egyszerűen csak használták: betértek a napi munka után, iddogáltak, beszélgettek. A gyerekek, mivel 18 év alatt tilos volt bemenni, az udvaron játszottak, néha-néha hallgatóztak, mi folyik odabenn. Szerencsére a leszármazottak nem hagyták veszendőbe menni ezt a hosszú hagyományokkal bíró épületet, közösen újjáépítették.
A helyiek egyetértenek abban, hogy a Buzgó több mint kocsma: a kultúra és a közélet színtere is. A hagyomány, a szellemiség élő organizmusként ölt itt alakot és él tovább a jövőben.

Időtartam: 60 perc
Ajánlott életkor: 12+

A belépés ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt: https://magyarsaghaza.net/programok/ - a kiválasztott programra kattintva megjelenő regisztrációs gombbal. 
A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik, kérjük, a kezdési időpont előtt tíz perccel foglalják el. Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net
Kérjük, olvassa el a
https://magyarsaghaza.net/wp-content/../uploads/2022/02/8_2021_altalanos_adatkezelesi_tajekoztato-5.pdf
linken található adatkezelési tájékoztatónkat!