Mi, magyarok: ŐSZINTÉN ÉS TAPINTATOSAN

2023. február 14. 18.00
Magyarság Háza Filmklub

Vass Magdolna színész portréja (Debreceni Kamilla filmje, Ukrajna)

Sokszor azzal a kérdéssel köszönnek rá az utcán, hogy mikor lép fel legközelebb, mert már nagyon hiányolják. Vass Magdolna a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Társulatának tagja Beregszászban, igazi helyi értéknek számít. Környezete pozitív, vidám, őszinte és megbízható embernek írja le, akitől jobb hely lesz a világ. 

Mezőváriban, egy Beregszásztól tizenöt kilométerre fekvő faluban született. A szülői házban sok szívmelengető, megható, olykor vicces történetet mesél gyermekkoráról rengeteg fotóval illusztrálva. Már óvodás korában megcsillantotta versmondó tehetségét, akkor nem értette, miért sírnak a felnőttek, ha anyák napján verset mond. Amióta anya lett, már pontosan tudja, hiszen ő is elérzékenyül ilyen alkalmakkor. 
Kevés kapcsolata volt a színházzal, míg egyszer, tizenhét éves korában egy jelenlegi kolléganője egészen véletlenül közölte vele, hogy felvételt nyert a kijevi színházba. Magdolna kapásból úgy döntött, hogy megpróbálja ugyanott a pótfelvételit. Megtanult egy verset és egy dalt, majd az adott időben útnak indult. Jött, látott, és sikert aratott: „Vass nas” – Vass a miénk – mondta ki a bizottság a jövőjét eldöntő határozatot.
A tanulmányok során nem volt kérdés, hogy osztályával a beregszászi színházhoz fognak majd kerülni.
Bizonyos előadások családi tragédiákhoz kötődnek. Nagymamája halála után százötven gyermek előtt játszott, mert nem lehetett lemondani az előadást. Édesanyja halála is egy színházi előadáshoz köthető. Ezek voltak életének legfájóbb pillanatai.
Gyakran nem áll le a gondolkodással egy-egy próba után, otthon, mosogatás közben is jár az agya vagy éjszaka jut eszébe valamilyen szituáció, amit még át kell gondolnia. Férjével – ha jelen van – mindig megosztja efféle gondjait, elképzeléseit.
Zalából származó férjével Kapolcson, a Művészetek Völgyében ismerkedett meg. Hosszú udvarlás és végtelenül sok utazás után Balázs célba ért: összeházasodtak, egy lányuk született. A tizenhat éves Anna számára szülei a példaképek.
Vass Magdolna több filmben is szerepelt, a színházi munka mellett szerkesztő-műsorvezetője a Gyerekkel, gyerek kell című magazin műsornak. Operatőr kollégája szerint a gyerekekkel barátként tud elbeszélgetni, azok mindig megnyílnak előtte. Fel meri vállalni gyermeki énjét. A családi történetek olykor feltöltik, olykor megviselik, de - mint munkatársa megállapítja - a szomorúságban is megtalálja azt a jót, amit közvetíteni tud az emberek számára.

Időtartam: 60 perc

A belépés ingyenes. Előzetes regisztráció: regisztracio@magyarsaghaza.info
A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik, kérjük, a kezdési időpont előtt tíz perccel foglalják el.
Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net
Kérjük, olvassa el a
https://magyarsaghaza.net/wp-content/../uploads/2022/02/8_2021_altalanos_adatkezelesi_tajekoztato-5.pdf
linken található adatkezelési tájékoztatónkat!