Mi, magyarok: THE BUDDHA PESTS STORY

2023. február 22. 18.00
Magyarság Háza Filmklub

Derzbach Péter rockzenész portréja (Nagy-Britannia / Juhász Kund filmje)

A megszállott alkotó archetípusa. Nem az a fajta őrült, akinek segítségre van szüksége, hanem olyan, akit elragadott a rock ’n roll, mint egy megvadult ló, amiről nem tud leszállni, és száguld megállás nélkül. Így jellemzik vicces-ironikusan Derzbach Pétert a barátai és zenésztársai. Az a figura, aki nem tud kompromisszumot kötni sem a zenében, sem az életben.
Gyerekkorában gyakran nézegette és hallgatta a szülei lemezeit – Beatles, Pink Floyd, John Lennon –, és mindig megragadta a „Recorded in London” felirat. Rájött, hogy London a zene fővárosa és ott történik minden, ami a pop-rock zenéről szól. Középiskolás éveiben kezdett zenélni. Álma, hogy Londonban élhessen és zenélhessen, megvalósult, ami a portréfilm első kockáiból kiderül.

A kezdetektől a dalok megírása érdekelte leginkább, hogy létrehozzon valamit, ami addig nem létezett. Budapesten a Magyar Televízióban rendezőasszisztensként dolgozott, ami kreatív munka volt, de úgy gondolta, tudna ennél kreatívabb lenni. 2004-ben, amikor Magyarország belépett az Európai Unióba, fogta a bőröndjét, és elutazott álmai városába. Előtte már élt Londonban két évig, és felmérte a terepet.
London pörgősebb város, mint Budapest, és ez a gyors, tempós élet neki azonnal megtetszett. Hat előtt kel, háromig dolgozik egy boltban, azután pihen, majd futni megy, zenél, próbál, koncertekre jár.

A londoni utcákon sétálva Péter megmutatja a legendás pubokat, amelyekben zenekarával, a Buddha Pests-szel felléptek, s amelyekhez érdekes emlékek kötik. Ilyen, például a híres Good Mixer nevű zenés hely, ahol látott egyszer egy kissé részeg énekesnőt, akiről csak később derült ki, hogy Amy Winehouse volt. Bepillanthatunk egy zenekari próbába, és az olasz, spanyol, magyar tagokból álló formáció néhány klipjébe, s látjuk, amint Péter a következő klip ötletét meséli lelkesen.
Kifogyhatatlan a tervekből, az elképzelésekből, az energiából. Az álom folytatódik, a megvadult ló száguld megállíthatatlanul.

Időtartam: 60 perc
Ajánlott életkor: 12+

A belépés ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt: https://magyarsaghaza.net/pogramok/ - a kiválasztott programra kattintva megjelenő regisztrációs gombbal. 
A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik, kérjük, a kezdési időpont előtt tíz perccel foglalják el. Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net
Kérjük, olvassa el a
https://magyarsaghaza.net/wp-content/../uploads/2022/02/8_2021_altalanos_adatkezelesi_tajekoztato-5.pdf
linken található adatkezelési tájékoztatónkat!