Magyarság Háza IRODALMI SZALON

2023. június 7. 18.00
Vígh Árpád: A székely szavak helyes használata – Tamási Áron irodalmi nyelve
Könyvbemutató

Meghívott vendég: Dr. Vígh Árpád egyetemi tanár

Tamási Áronnal kapcsolatban notórius tévedés volt hosszú időn át azt állítani, hogy ő tájnyelven írt. Az író hiába szögezte le már a kezdet kezdetén – 1925-ben –, hogy ő a magyar nyelv családjához tartozó irodalmi székely nyelvet kívánja meghonosítani azzal a céllal, hogy ez a nyelv „ne csupán a fiókban zengjen”, ez a köztudatba sokáig nemigen ment át. Sok évtizedes küzdelem következett, melyet a székely világ nyelvileg is adekvát kifejezésének megteremtéséért folytatott, egyre gondosabb szelektálással a sajátosan népi elemek között, a közérthetőségre az idők folyamán mind jobban ügyelve. Ez a hol kicsit kedvező, hol nagyon kedvezőtlen történelmi körülmények között, megannyi kompromisszum árán végigjárt út összes műveinek ismeretében nyilvánvalóan eredményesnek mondható, még ha néhány korai dicsérő és biztató szó mellett sok köszönet nem is járt érte.


A belépés ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt: https://magyarsaghaza.net/programok/ - a kiválasztott programra kattintva megjelenő regisztrációs gombbal. 
A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik. Helyfoglalás érkezési sorrendben. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt tíz perccel foglalják el. Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net
Kérjük, olvassa el a
https://magyarsaghaza.net/wp-content/../uploads/2022/02/8_2021_altalanos_adatkezelesi_tajekoztato-5.pdf
linken található adatkezelési tájékoztatónkat!