LÉLEK - ABLAK

Udvarhelyi Zsuzsanna kiállítása 

Udvarhelyi Zsuzsanna a mai kortárs festőművészet nemzetközi szinten is ismert magyar alakja. ZSUD festményeinek gyakori témái a rejtélyes női alakok és arcok, melyek nagyon távol állnak a realista portréábrázolástól. Lélekmaszkok és ablakok ezek a képek, lehetőség az útkeresésre, a játékra, az önismeretre. Finoman erotikusak, titokzatosak, képesek az örömre és a szomorúságra egyaránt.

Művészetében olyan egyedi szimbolista-emocionális ábrázolásmódot alkalmaz, ahol nemcsak saját lelkén keresztül mutat be egy-egy női sorsot, de a befogadót is munkára készteti. Arra, hogy egy pillanatra megálljon, befelé forduljon, és saját, aktuális hangulatának prizmáján át lássa a képet. Bátorítja a nézőt, hogy akarjon egyedül lenni és befelé figyelni, mert ezáltal sokkal jobban megérti az őt körülvevő világot. Merje levenni a hétköznapi élet maszkját, és engedje, hogy egy pillanatra kilátszódjék a lelke.

Egy-egy női portréval egész életutakat és sorsokat mesél el úgy, hogy a nézői is azonosulni tudnak a vászonra megfestett arcokkal. Valóságosan megélt életeseményeket fest meg, melyet érzékeny, költői meglátással képes ábrázolni. Új képeinek keleties, fametszés szerű technikája, illetve az ábrázolt álomvilágába forduló táj, meditációs meghívás, elmélyülő, húzó erővel bír; a madarak a szabadságot és a lendületet szimbolizálják.

Festményein a szecessziós stílusjegyek is feltűnnek, melyeket sajátosan vegyít modern, friss technikákkal. Zömében olajvászonra dolgozik, melyeket arany festékkel díszít, de szívesen alkalmazza a kőtechnikát is. Szívesen nyúl vissza a századelő népszerű irányzatához, a szecesszióhoz. Művészetére olyan festők voltak hatással, mint Gustav Klimt, Rippl-Rónai József, Szinyei Merse Pál és Csontváry Kosztka Tivadar.
Az európai kultúra mellett ázsiai mesterek is befolyással voltak rá, az ő gondolatviláguk előtti tisztelgés és egyfajta játékos útkeresés eredményeként született meg ez a keleties ihletésű sorozata.

Képeit a hazai galériákon kívül Svájcban, Olaszországban és Monacóban is bemutatják a közeljövőben.

A kiállítás 2023. július 9-ig látogatható.