• Hozzászólások: 0
  • Kategória: Tolnay Klári Színpad
  • Olvasták: 1113
  • Utoljára módosítva: 12 January 2023 10:00

Köszi, köszi...!

2023. február 20. 19.00

a Kárpátaljai Megyei Magyar Színház vendégjátéka,

a Magyarság Háza szervezésében 

Kabaré egy felvonásban


Mondják, a nő, ha nem is tudja, mit akar, azt is nagyon akarja. No, nem kell mindjárt túlbonyolítani a dolgokat, hiszen Szerb Antal is megmondta már, hogy a nők mind egyformák: csak az egyik ilyen, a másik olyan. A megoldóképlet szintén egyszerű hozzájuk, mindössze két módja van, hogy bánni lehessen velük – csakhogy egyiket sem ismeri senki. A férfi és nő közötti kapcsolaton elmélkedve Karinthy Frigyes is eljutott a legegyszerűbb kérdésig, hogy ugyan: „Lehet-e őszinte barátság férfi és nő között…”, s ha, „igen vagy nem és ha igen, miért nem?”

Mindannyian ismerjük a fentiekhez hasonló szellemes aforizmákat a női lélek és természet sajátosságairól. A beregszászi színház kabaré-előadásával nem vállalkozik arra, hogy rendet tegyen a kérdésben, hogy feltárja a női lélek állítólagos kiismerhetetlen rejtelmeit vagy hogy bizonyítsa a női jellem elvitathatatlan jegyeit, ahogy nem ad jól bevált receptet sem a különbözőségek kezelésére. Sokkal inkább ízelítőt nyújt az emberi természet sajátosságaiból, az élet tipikus, sokszor nevetésre ösztönző szituációiból, amelyek fölött végigtekintve nyugtázhatjuk: akárhogy is igyekszünk elrontani, az élet mégis lehet szép.

A történetek színreviteléhez a műfaj nagyjai közül Gábor Andor (Rosszkedved van, papa?) Heltai Jenő, Karinthy Frigyes (A sarkutazó; Nem tudom, de nekem a feleségem gyanús…), Lőrincz Miklós (Úrinő a zongoránál), Molnár Ferenc és Rejtő Jenő (Herkules bonbon) írásait hívják segítségül népszerű dallamok kíséretében.

Az előadás a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Jótékonysági Alapítványa szervezésében, a Kárpátaljai KultúrKaraván keretében valósult meg.


Szereplők:

Orosz Melinda

Fornosi D. Júlia

Gál Natália

Vass Magdolna

Sőtér István

Ferenci Attila

Szabó Imre

Cséke Adrienn

Heczel Jázmin

Szilvási Szilárd


Színpadra alkalmazta: Gál Natália és Vass Magdolna

Zongorán kísér: Antal Diána

Zenei közreműködő: Bukta Vilmos Zoltán

Színpadi mozgás: Orosz Péter

Fény és hang: Fóris Csaba, Fóris Erik, Szabó Dezső

Ezermesterek: Kopinec György; Balogh Miklós, Kelnik Csaba


Az előadáson való részvétel ingyenes. Helyfoglalás érkezési sorrendben.
Előzetes regisztráció: regisztracio@magyarsaghaza.info
A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik. Helyfoglalás érkezési sorrendben. Kérjük regisztrált vendégeinket, hogy helyüket legkésőbb a meghirdetett kezdési időpont előtt legkésőbb 10 perccel foglalják el! Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani.