Mi, magyarok: Üzenetváltás ember és Isten között

2023. április 11. 18.00
Magyarság Háza Filmklub

Maurer Oszkár borász portréja (Szerbia / Iván Attila filmje)

Ősi módszereket ötvöz modern eljárásokkal. Termővé tette az elvadult szerémségi lankákat, visszatelepítette az őshonos szőlőfajokat. Maurer Oszkár vállalkozása kezdetben őrült küldetésnek tűnt – erre utal egyik fehérborának neve is: Crazy Lud –, de az idő őt igazolta, ma már 24-25 országba exportálja a különleges magyar borokat.

Mélyen hisz benne, hogy a bor üzenetváltás ember és Isten között. Áldás és imádság. 

A huszadik század elején a leleményes észak-bácskai parasztok a pusztai futóhomokot szőlőtőkék telepítésével próbálták megkötni. Maurer Oszkár ma egy 1909-es telepítésű ültetvényen termeli az isteni nedűt. Olyan őshonos szőlőfajtákat termeszt, mint a szerémi zöld vagy a bakator. A hagyomány mindennél fontosabb számára, hiszen már elődei is a bor igézetében éltek. Dédapja borász, nagyapja vincellér volt, apja pedig a helyi borkombinátban dolgozott. Maurer Oszkár úttörőként hozta vissza a Szerémségbe azokat a szőlőfajtákat, amelyek mindig is jellemezték ezt a területet. Hite szerint a termelőnek a szőlőt a természet részének kell tekinteni. A köves, nehezen megművelhető föld, az abból feltörő gyom, az időnként zord mikroklíma mind együtt adják az itt termő bor zamatát. 

Maurer Oszkár Szabadka közelében, Királyhalmán született. Ott töltötte gyermekkorát, életét kezdettől fogva a közösségi lét határozta meg. Azt mondja, akkoriban a lakóházakat kiskapuk kötötték össze, mert könnyebb volt beugrani a szomszédhoz, ha nem mentek ki az utca felőli kapun, hanem a hátsó vagy belső kapun mentek be egymás telkére. Ezen alkalmakkor mindig előkerült egy-egy pohár bor is. Olyan gyakorisággal látogatták egymást, mint a mostani emberek az online felületeken. Ma ez a bizalmas élő kapcsolat elképzelhetetlen. 

Soha nem akart világutazó lenni, a faluja, a saját közössége éppen megfelelő közeg a számára. Munkája folytán elég sokat utazik, de mindig megnyugtató számára a hazatérés. Úgy látja, ma már idegennek tűnnek számunkra a saját értékeink, újra fel kell építeni a magyar márkákat, amelyeket sok esetben külföldön jobban értékelnek, mint itthon. Igyekszik terjeszteni ezt a szemléletet. Főzőversenyekre jár, borvacsorákat szervez. Az ételeket mindig a környék terményeiből, termékeiből állítja össze, előszeretettel gyűjti például az erdei gombákat. Azt reméli, hozzá hasonlóan mindenki megtalálja a maga helyét egy közösség tagjaként a világban.

Időtartam: 60 perc
Ajánlott életkor: 12+

A belépés ingyenes. Előzetes regisztráció javasolt: https://magyarsaghaza.net/pogramok/ - a kiválasztott programra kattintva megjelenő regisztrációs gombbal. 
A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik, kérjük, a kezdési időpont előtt tíz perccel foglalják el. Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net
Kérjük, olvassa el a
https://magyarsaghaza.net/wp-content/../uploads/2022/02/8_2021_altalanos_adatkezelesi_tajekoztato-5.pdf
linken található adatkezelési tájékoztatónkat!