• Hozzászólások: 0
  • Kategória: Klub/Civil
  • Olvasták: 4132
  • Utoljára módosítva: 02 January 2023 13:13

ROCKENBAUER PÁL TÚRAVEZETŐK KLUBJA


Január 9. 16.00
A barlangok világa
Előadó: Kovács Richard barlangász
Az előadás két részben szól majd a barlangok világáról. Az első részben a magyarországi barlangkutatásba nyerhetünk betekintést több videófilm által. Kiemelve az Ariadne-barlangrendszer 32 éve tartó kutatását, mely az ország harmadik leghosszabb és negyedik legmélyebb barlangja. A második részben pedig külföldi barlangtúrákon készített felvételek mutatják majd be Spanyolország és Szlovénia néhány különleges szépségű barlangját.


 

További információ:       

www.btssz.hu/wp/


SZÉP ERDŐT, MEZŐT!


A Budapesti Természetbarát és Sportszövetséghez tartozó klub minden hónap második hétfőjén tartja összejöveteleit.
Az éves munkaterv alapján élménybeszámolókat, vetítettképes ismeretterjesztő előadásokat tartanak hazánk, illetve a világ legszebb természeti tájairól. A több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező, főleg nyugdíjasokból álló klubtagok között a természetjárás szinte valamennyi szakágának képviselői jelen vannak: gyalogosok, kerékpárosok, vízitúrások, hegymászók.


A klub tevékenységének jelentős eredményei voltak:
* kezdeményezésükre megvalósult terv: "Magyarország várain nemzeti színű zászlók lobognak",
* a Másfélmillió lépés Magyarországon című filmsorozat ősbemutatója,
* védelem alá kerültek az ország legöregebb fái: a budakeszi mamutfenyők.

A túravezetők a csoportos kirándulások vezetése során fontos feladatuknak tekintik a természet szeretetének felélesztését, a kirándulókkal a kikapcsolódás ezen formájának megkedveltetését, amely a természet megismerése mellett történelmi, kulturális, néprajzi értékek bemutatására is lehetőséget ad.

Korunkban az emberi egészségre, a természeti környezetre leselkedő megszámlálhatatlan veszélyforrás miatt a természetjárásra, a természetvédelemre minden eddiginél nagyobb feladat hárul. A klub tagjai ennek szellemében tevékenykednek és segítik a természetvédelem fontosságának megismerését.


Terveik között szerepel:
* a fiatal túravezetők bevonása a klubéletbe, lehetőséget adva a szakmai tapasztalatcserére,
*neves szakemberek közreműködésével nyilvános előadások, tájékoztatók a hegy- és sziklamászás rejtelmeiről, a vizitúrák szépségeiről, a világ csodálatos természeti szépségeiről.