• Hozzászólások: 0
 • Kategória: Zene/Komolyzene
 • Olvasták: 3095
 • Utoljára módosítva: 11 April 2016 12:47

Az Aranytíz az én harmadik tehetségkutatóm

 

Több mint telt ház. Így lehetne jellemezni Szabó Ádám és a 4 for Dance 2014. szeptember 28-i közös produkcióját. Ádám, a Csillag születik és az X-Faktor ifjú felfedezettje immáron kilencedik alkalommal lépett a belvárosi Aranytíz Kultúrházszínpadára. Bár már szinte hazajár az Aranytízbe, mindig tud valami újat mutatni hálás közönségének. A harmonika az ő hangszere, de egyre bátrabban énekel, folyamatosan fejleszti magát, saját dalokat ír és verseket zenésít meg. A mindössze huszonkét éves tehetség repertoárja kimeríthetetlenül gazdag és rendkívül változatos: a klasszikustól a mai pop slágerekig mindent szívesen játszik. Ádámot útkereséséről és terveiről kérdeztük.

 

A koncert során is többször büszkén hangsúlyoztad, ez a kilencedik alkalom, amikor az Aranytízben léphetsz fel. Mikor zenéltél itt először?

 

Balogh Erika férje, Pintér Tamás „Oroszlán” volt az, aki meglátott az első tehetségkutatóm alkalmával a televízióban, mondhatni ő fedezett fel. Megmutatta Erikának a felvételt, ezután kaptam a felkérést: elhívtak zenélni. Mai napig nagyon boldog vagyok, hogy ez az ismeretség kialakult. Sehol nem léptem fel ennyiszer és remélem, az Aranytízes koncertjeim száma tovább nő, akár a jelenlegi dupláját is elérheti. Már az első alkalommal úgy éreztem, a közönség őszintén kíváncsi rám. Mindig telt ház volt, a mostani, 4 for Dance-szel közös produkció pedig még a korábbi sikereket is túlszárnyalta, a fiúk feldobták az este hangulatát.

 

Honnan ismered a 4 for Dance táncosait, hogyan merült fel bennetek a közös produkció gondolata?

 

A Csillag születik köt össze a fiúkkal, mint ahogy sok más zenésztársammal is akkor alakult ki szoros barátság. A menedzserünk mutatott be annak idején egymásnak. A nyár folyamán volt egy közös fellépésünk és akkor arra gondoltunk, miért ne lehetne egy egész estés produkciónk. Ez már a harmadik vagy negyedik ilyen alkalom.

 

Hogyan készültök fel egy ilyen közös produkcióra? A sok felkérés mellett jut időtök az elképzelések megbeszélésére, egyeztetésére és a próbákra?

 

Ma például idejöttünk az Aranytízbe délután háromra, és átnéztük a forgatókönyvet. Mivel a fiúknak és nekem is rengeteg felkérésem van, illetve nagy a földrajzi távolság – én Érden, ők többnyire Nyíregyházán tartózkodnak –, nem sokat tudunk próbálni, ennek ellenére minden olajozottan működik.

 

A Csillag születik után tavaly az X-Faktorban is próbára tetted a tudásod. Mi ösztönzött, hogy egy újabb tehetségkutatóban próbáld ki magad? Versenyszellem, tanulási vágy vagy tapasztalatszerzés?

 

Már 2-3 éve tanultam éneket Éliás Gyuszinál, ő is biztatott, mutassam meg, hogy énekelni is tudok, nem csak harmonikázni. Az éneklés tekintetében a nulláról indultam, de észrevettem magamon, hogy fejlődök. Ugyanolyan élvezettel énekelek és harmonikázok, egyiket sem hagynám abba a másik rovására.

 

Vivaldi, saját szerzemények, James Arthur: mind nagyon más. Hogyan fér meg egymás mellett repertoárodban a zenei paletta ilyen széles skálája? Kérdezhetném úgy is, melyik az igazi Ádám?

 

Úgy fogalmaznék, ami harmonika, az én vagyok. Az általam játszott számokban az a közös, hogy mindben van harmonika. Huszonkét éves vagyok, keresem az utam, a saját stílusom. A koncertjeimet igyekszem tudatosan úgy felépíteni, hogy nullától kilencvenkilenc éves korig mindenki találjon magának valamit, ami neki igazán tetszik. Törekszem arra, hogy a fellépéseim színesek legyenek, és mindenki elégedetten menjen haza.

 

Személyes közvetlenséged kivetül a virtuális térbe is: nagyon aktív vagy Facebookon, sőt interaktív, hiszen játékokkal, szavazással próbálod bevonni az életedbe, művészetedbe a követőidet.

 

Igen, két Facebook oldalam is van, az egyik az X-faktoros, amit már nem használok. Onnan próbáltam „átterelni” a rajongóimat a másik oldalamra, ahol valóban aktív vagyok. Fontosnak tartom, hogy legyen egy fórum, ahol kommunikálhatok azokkal, akik szeretik a zenémet, de valamilyen oknál fogva nem tudnak eljönni a koncertjeimre. Képeket és információkat osztok meg magamról és a szeretteimről. Azt vettem észre, hogy a zenét jobban szeretik, mint a képeket. Ha készül egy új dal, vagy valamin dolgozom, mindig megosztom a követőimmel, mert szeretném, hogy akik megkedveltek, ne csak a televízióból, hanem kicsit közvetlenebb formában értesüljenek a hétköznapjaimról.

 

Áprilisban,a magyar költészet napján is készültél egy kedvességgel azoknak, akik a közösségi oldalon követnek. Miért pont Csokonai: A reményhez c. versére esett a választásod?

 

Egyrészt sokat elemeztük ezt a verset az iskolában, másrészt valamiért aktuálisnak éreztem és megihletett. Van olyan zenész barátom, aki kimondottan költemények megzenésítésével foglalkozik. Én is szívesen próbálkozom ilyesmivel, bár nem tudom, nekem ez lenne-e az utam.

 

Tanulsz, fejleszted magad és folyamatosan alkotsz. Milyen terveid vannak a közeljövőre nézve?

 

A mostani koncerten is látott Katona Tamással szeretnék egy közös projektet, talán egy zenekart alakítanánk. Van néhány zenésztársam, akik ugyanúgy valami új stílusban gondolkodnak, mint én, velük szeretnék alkotni. Megfordult a fejemben az is, hogy szívesen zenélnék együtt egy szimfonikus zenekarral.

 

 

Kővári Gyöngyi Krisztina, 2014

Megosztás
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Digg
 • Facebook
 • Technorati
 • Reddit
 • Yahoo Buzz
 • StumbleUpon