Mi, magyarok: SZALAD VELE A VILÁG

2022. október 11. 18.00

Magyarság Háza Filmklub, Husnyák Andrea filmje (Szerbia)

Hol virtuálisan, hol a valóságban, a világ távoli pontjait látogatja. Hollandia, Amerika, Svájc, Belgrád a legfontosabb úti céljai. Bakos Evelin lehetne az Agymenők című népszerű sorozatban az az emlegetett női tudós, aki vonzó módon mutatja meg a fiatal lányoknak a tudományos kutatás szépségeit. Persze a való életben is példakép lehet. 
Bakos Evelin egy vajdasági faluban, Tornyoson született. Először a szülői házban találkozunk vele, ahol a szobájában és a családi kertészetben tesz-vesz, rendezget, gyomlálgat, miközben gyermekkoráról mesél. Minden lében kanál kislányként emlékeznek meg róla a szülei, akit kockázatos volt egyedül hagyni, mert a túlzott aktivitása közben számtalan baleset érte. Talán ezért is vitték különböző iskolán kívüli foglalkozásokra. Zongorázott, népdalkörben énekelt, sportolt. Egész életét végig kísérő hobbija az olvasás és a zongorázás maradt. Újabban szeret horgolni, ami repülőn és tévénézés közben remek elfoglaltság. Szívesen kertészkedik, kedvenc virága a tulipán, aminek hagymáit egyik kedvenc országából, Hollandiából hozta. 
A járvány idején kezdett egykori általános iskolájában fizikát tanítani. Az oktatásban szabad kezet kapott, megbíznak benne, mert ismerik a tevékenységét, másrészt nagyon kevés ember ért a fizikához annyira, hogy beleszólhatna a munkájába. Sokat készül az óráira, átgondolja, hogyan tudná megismertetni a sokféle törvényt, képletet, valamint azok alkalmazásait. Jó kapcsolatot ápol a diákokkal, és mivel nem sokkal idősebb náluk, jobban megnyílnak előtte, mint idősebb kollégái előtt. Azt szeretné elérni, hogy a fizika mint tantárgy ne számítson felfoghatatlan dolognak, mumusnak a gyerekek számára.
Döntéseit a pillanat szülte, nem hosszas megfontolás eredményei. A fizikusi pályán való elindulás úgy történt, hogy miután sikerrel felvételizett matematika szakra – mindig a matematika volt az erőssége –, a beiratkozásnál túl sokan álltak a matematika ablak előtt, a fizika ablaknál viszont senki. Türelmetlen ember lévén úgy döntött, hogy nem állja végig a sort, inkább beiratkozik fizika szakra, mert a papírjai azt is lehetővé tették. Középiskolában egyébként mindig ebből a tárgyból volt a leggyengébb. 
Jelenleg a doktori analízisét végzi: a w-bozon egy ritka bomlását vizsgálja. Az adatokat a svájci CERN részecskegyorsító Atlasz Detektoráról olvassa le. Doktori tanulmányait a belgrádi Fizikakutató Intézetben és a holland Radboud Egyetemen párhuzamosan végzi. Párja egy holland fiú, akivel a CERN-ben ismerkedett meg. A karrierépítés mellett manapság a családi életet is egyre komolyabban tervezik. A fészekrakás helye még kérdéses, de a szereplők, két gyermek és egy kutya, már biztosnak tűnnek.

Időtartam: 60 perc


A Magyarság Háza szervezésében
A belépés ingyenes. Előzetes regisztráció: regisztracio@magyarsaghaza.info A regisztráció a Magyarság Háza elfogadó válaszlevelével aktiválódik, kérjük, a kezdési időpont előtt tíz perccel foglalják el helyeiket. Nem regisztrált vendégeinknek a fennmaradó szabad helyek függvényében tudunk helyet biztosítani. További információ: info@magyarsaghaza.net
Kérjük, olvassa el a
https://magyarsaghaza.net/wp-content/../uploads/2022/02/8_2021_altalanos_adatkezelesi_tajekoztato-5.pdf
linken található adatkezelési tájékoztatónkat!